Skärtorsdagen är en av årets största resdagar skriver SOS international i ett pressmeddelande. Därför går de ut med tips och råd som kan hjälpa dig att spara tid och pengar.
Varje påsk bärgas cirka 3 000 fordon trots detta är det få som vet vem man ska kontakta efteråt. Mellan 13:00 och 18:00 brukar trafiken vara som mest intensiv under skärtorsdagen. Då ökar risken för driftstopp som kan bero på allt ifrån ett urladdat batteri till kollisioner.
Efter ett driftstopp kan det bli problem om man behöver boka en tågresa eller hyra en hyrbil. Särskilt under påskhelgen då allt kan vara uppbokat.
—I och med att ett driftstopp inte endast innebär en bärgning utan även att familjen i bilen ska tas om hand. När resurserna i form av tågresor och hyrbilar redan närmar sig maxkapacitet så kan ett driftstopp bli ett komplext pussel, berättar Jill Jonsson, Avdelningschef SOS international.
Kontakta rätt instans
Enligt en undersökning som SOS International tagit fram så är det endast 18% som kontaktar sitt försäkringsbolag och 16% sin mobilitetsgaranti direkt. Genom att kontakta dessa direkt kan man spara både tid och pengar.
— Får du direkt kontakt med rätt instans hjälp så kommer du inte behöva riskera betala överpris för en tjänst. Kanske har du till och med har rätt till kostnadsfri hjälp. Via din försäkring eller assistans ingår nästan alltid hjälp att ta sig vidare eller hem. I vissa fall kan du även ha rätt till hyrbil, informerar Jill Jonsson.
5 råd från SOS International
- Undvik att ge dig ut i trafiken mellan 13-18 på skärtorsdagen.
- Utrusta dig med tålamod, tid och vatten i bilen ifall du blir stillastående i köer.
- Säkerställ att vindrutan är ren både på insida och utsida – lågt stående sol kan vara förrädisk så här års.
- Kontrollera din försäkring så du vet vad den ersätter och vart du ska ringa, spara numret i mobilen.
- Fyll på med spolarvätska, kontrollera olja och säkerställ så att lagningskit eller reservhjul är funktionsdugligt.