Sällskapet Jultomtarnas högtid är nu – men alla vet inte om att de finns

Anna-Karin Haglund, Sällskapet Jultomtarna
Anna-Karin Haglund, ordförande i Sällskapet Jultomtarna

Julen är en högtid, men inte för alla. Då startades Sällskapet Jultomtarna för att stötta barn i familjer som har det tufft ekonomiskt. Men alla känner inte till att de finns och missar chansen att ansöka om ett bidrag till julen.

Sällskapet Jultomtarna grundades redan 1887 av några handlingskraftiga köpmän i Skövde som hämtat inspiration från Göteborg. I stadgarna står det att de ska arbeta för att ge julgåvor till behövande barn mellan 6 och 16 år med föräldrar som har tufft ekonomiskt.

Skaraborgs Nyheter pratade med ordförande Anna-Karin Haglund om behovet och utmaningarna för välgörenhetsorganisationen.

Vad önskar ni mest av allt (som organisation)?
-Att vi fortsatt får in bidrag till de barn som har behov. Man kanske inte tror att det inte finns ett behov, men det finns det verkligen.

-Vår önskan är att alla barn ska ha varma jackor och skor och därför får de som julgåva ett presentkort från två affärer, Eurosko och Cubus i Skövde. Vi är så tacksamma för att de ställer upp varje år. De butiker vi delar ut presentkort till måste ha ett utbud för barn mellan 6-16 år, säger Anna-Karin Haglund.

Hur väljer ni ut vilka som ska få en julgåva från er?
-Man får ansöka om det och bifoga sin senaste deklaration. Sen träffas vi några gången och går igenom allt material och väljer ut de som vi kan och vill hjälpa.

Hur många är engagerade i denna välgörenhetsorganisationen?
-Vi är sju stycken i styrelsen och inga arvoden utbetalas. Arbetet förläggs mest vid den här tiden på året då vi får in alla ansökningar, beviljar och sänder gåvorna till de som behöver det, berättar Anna-Karin.

Vilka ger bidrag till er verksamhet?
-Det är alltifrån företag, föreningar, men även privatpersoner som skänker bidrag till vår verksamhet. Kyrkorna samlar kollekt och skänker till oss och det finns även de som testamenterar bidrag till oss. Vi får även bidrag från Rotary och andra loger som ger gåvor till oss.

-Men vi får även bidrag från personer som själva fått bidrag från oss och som vill ge andra barn en bättre jul, säger Anna-Karin Haglund.

Bland många av bidragsgivarna är det många som säger att man vill bidra lokalt.

Vad skulle underlätta ert arbete?
-Dels att vi måste fortsätta få in bidrag, men även att sprida information om att Sällskapet Jultomtarna finns. Det är inte alla som känner till oss bland de som har behov av vår hjälp. Vi försöker att dela ut information på alla skolor i Skövde kommun om att det är dags att ansöka om bidrag, avslutar Anna-Karin.

Så ger du lättast ett bidrag till Sällskapet Jultomtarna

Swish är lättast, ge ditt bidrag till nummer: 123 510 022 7. Om du har lämnat ett bidrag, visa det med att lämna en kommentar i Skaraborgs Nyheters facebookinlägg till artikeln.

Hjälp oss att hjälpa