Fjärrvärmen är en grundläggande del av boendet för många. Priserna ökar kraftigt hos leverantören Solör bioenergi utan vettig förklaring, vilket väcker frågetecken. Fastighetsägarna i Skaraborg har tillsammans med flera pressat leverantören, leverantören verkar dock orubblig.
För hushåll i Falköping har situationen blivit alltmer ohållbar. De som drabbas hårdast är hyresgäster och barnfamiljer i vanliga bostadsområden.
Falköpings hushåll får bära bördan
För fastighetsägare i Falköping innebär detta att driftskostnaderna skenar. Och när deras kostnader ökar, utan marginaler att ta av, måste det kompenseras någonstans. I praktiken leder det till hyreshöjningar för vanliga hyresgäster. Samma hus blir 50% dyrare att värma upp i Falköping jämfört med Skövde.
Fastighetsägarna i Skaraborg menar också att Falköpings kunder belastas av kostnader som inte hör hemma i den lokala verksamheten. Omkring 30 miljoner kronor per år tros föras ut i koncernbidrag och externa investeringar på andra orter. Det betyder att hushåll i Falköping kan vara med och finansiera värmeprojekt långt bort, utan att få något tillbaka.
Fördyringar utan förklaring
Enligt Fastighetsägarna i Skaraborg har tre försök att medla med fjärrvärmeleverantören under det senaste året misslyckats. Målet har varit att få insyn i hur priserna sätts och vad som faktiskt driver kostnaderna – men bolaget har inte lämnat den information som efterfrågats.
Samtidigt visar leverantörens egna ekonomiska rapporter att intäkterna ökade med 25 miljoner kronor från 2022 till 2023, och att vinsten förbättrades. Trots detta har man fortsatt att höja priserna för kunderna.
Bolaget har hävdat att bränslekostnaderna, framför allt priset på skogsflis har fördubblats. Men siffror från Energimyndigheten visar en helt annan bild: en genomsnittlig ökning på 43,6 % under samma period bland landets fjärrvärmeleverantörer.
Skillnaden mellan den faktiska kostnadsutvecklingen och det som kommunicerats som grund för prishöjningarna väcker frågetecken.
Fast i ett system utan valfrihet
Till skillnad från andra tjänster kan fjärrvärmekunder inte välja bort sin leverantör. Det gör kravet på transparens ännu viktigare, särskilt när tjänsten är så central för boendet. Fastighetsägarna i Skaraborg har därför länge krävt tydlig redovisning av hur priset sätts och hur pengarna används.