Tält för bedömning av Corona-patienter rivs

Laboratorie
Foto: Folkhälsomyndigheten

Skaraborgs Sjukhus meddelar att de nästa vecka kommer att montera ned tältet framför sjukhuset i Lidköping. I tältet har man gjort en första bedömning av patienter i samband med covid-19.

I början av Corona-pandemin satte man upp ett tält utanför sjukhuset i Lidköping. Syftet var att göra en första bedömning av patienter relaterat till covid-19.

Gammalt tält

Tältet är fyrtio år gammalt och har bedömts att inte tåla ytterligare påfrestningar. Därför kommer det nedmonteras nästa vecka men redan från fredagen införs nya arbetssätt för att bedöma risker för misstänkt covid-19-smitta. Detta blir dock inne på akutmottagningen istället för i tältet. Sjukhuset meddelar att man kommit in i “nya normala” och behöver hitta en långsiktig lösning för att kunna hantera pandemin. Samarbetet med Närakuten fortsätter som tidigare och deras patienter går också denna väg.

Verksamhetschef Carina Karlsson poängterar vikten av att vi i samhället fortsätter hålla distans, tvätta händerna och att man håller sig hemma vid minsta tecken på symtom. Om man är akut sjuk ska man känna sig trygg att uppsöka akutmottagningen. Det är vi som ändrat arbetssätt för mottagandet, vill hon understryka.

Ingen minskat smittspridning orsak till att tältet rivs

-Att vi nu tar ner tältet betyder inte att vi har en minskad smittspridning i samhället utan snarare tvärtom, i Skaraborg ser vi att vi ligger på en platå just nu. Att vi monterar ned tältet beror på att det är fyrtio år gammalt och inte tål ytterligare påfrestningar under längre tid och vi startar därför ett flöde inne på akutmottagningen istället för att ta hand om patienterna, avslutar Carina Karlsson, verksamhetschef.