Körde narkotikapåverkad i Mariestads centrum

Skaraborgs tingsrätt - Skaraborgsnyheter
Foto: Roderick Hristov

En man född 1995 ska åtalas vid Skaraborgs Tingsrätt för att ha kört narkotikapåverkad mitt inne i stan.

Händelsen ska enligt åklagaren ha skett den 30 april på Östra Järnvägsgatan. Analysresultatet påvisar förekomst av Tramadol. Eftersom mannen också ska ha kört personbil åtalas han förutom för ringa narkotikabrott även för rattfylleri.

Tingsrätten bedömer att rättegången inte behöver ta mer än 30 minuter. Mannen förnekar brottet.

Vad är Tramadol?

Tramadol som är ett narkotikaklassat läkemedel, nära besläktat med morfin och heroin. Den aktiva substansen i Tramadol heter tradolan, vilket gör att man ibland kallar Tramadol för “tram” eller “trad”. Tramadol förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel men finns även i andra former; brustablett eller i flytande form på flaska.

Ruset påminner om opioider vanliga kännetecken med nedsatt medvetandegrad, dåsighet, avslappning och ångestlindring. Tramadol bidrar till ökning av nivåerna av serotonin och noradrenalin i hjärnan vilket kan bidra till känslor av eufori och känslor av ökad energi. Till bieffekterna kan man drabbas av yrsel, huvudvärk, illamående och krampanfall.

Tramadols rusupplevelse kommer med viss fördröjning vilket medför risk för överdosering som påverkar andningen.

Tramadol är beroendeframkallande. Abstinenssymptom kan vara muskel- och skelettsmärtor, kräkning, diarré eller förstoppning, depression, aptitlöshet, irritation, sömnsvårigheter och influensaliknande tillstånd.

Tramadol förekommer på grundskolor och gymnasium

År 2018 var det 4 % av eleverna i årskurs 9 som rapporterade att de gjort det någon gång. I årskurs 2 på gymnasiet var det 5 % av eleverna som rapporterade detsamma.