fbpx
  • Skaraborgs Nyheter
    • Falköping
    • Gullspång
    • Lidköping
    • Mariestad
    • Skara
    • Skövde
    • Tibro
    • Vara
    • Nyheter som berör hela Skaraborg
  • Om oss
  • Kontakta oss
Skaraborgs Nyheter
No Result
View All Result
Skaraborgs Nyheter
  • Skaraborgs Nyheter
    • Falköping
    • Gullspång
    • Lidköping
    • Mariestad
    • Skara
    • Skövde
    • Tibro
    • Vara
    • Nyheter som berör hela Skaraborg
  • Om oss
  • Kontakta oss
No Result
View All Result
Skaraborgs Nyheter
No Result
View All Result

Skövdes mästerkock Stefan Grynges recept på ärtsoppa och blomkålssoppa

Roderick Hristov by Roderick Hristov
4 augusti, 2019 06:41
in Nyheter
Baljväxt- och blomkålssoppa av skövdekocken Stefan Grynge

Foto: Stefan Grynge

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.

Idag föreslår Grynge två recept på färggranna soppor. Servera sopporna var för sig eller gör några snygga mönster ihop som på bilden.

Ärtpurésoppa

(ca 9 dl färdig soppa)
200 g färska eller frysta spritärtor
100 g edamamebönor (sojabönor) färska eller frysta
100 g kokta kikärtor
5 cm av det gröna på purjolöklöken
3 msk smör
2 dl grönsaksbuljong (ej för salt)
3 dl kokosmjölk
3 msk smör
3 msk vitt vin
Salt o peppar

Finhacka purjolöken och fräs den i lite smör utan att den får färg.
Häll på buljong och vin. Låt koka upp tills löken är helt mjuk.
Tillsätt ärtor, sojabönor, kikärtor och kokosmjölk, gör ett snabbt uppkok. (tänk på att soppan lätt blir missfärgad vid för lång koktid eller varmhållning).Kör allt i en mixer tills konsistensen är slät och fin. Är soppan för tjock späder man med vatten. Smaksätt med salt och peppar. Gör ett snabbt uppkok innan servering.

Närbild på ingredienser av skövdekocken Stefan Grynge.
Härliga färger. Foto: Stefan Grynge.

Blomkålspurésoppa

(Ca 6 dl färdig soppa)
300 g blomkål
1 finhackad gul lök (medelstor)
3 msk matolja
2 dl grönsaksbuljong
2 dl sojamjölk
salt o peppar
Fräs löken i smöret utan att den tar färg. Tillsätt blomkålen i små buketter. Häll på buljong och låt koka tills blomkålen i mjuknat. Kör allt i en mixer tills konsistensen är slät och fin. Häll tillbaka i kastrull och tillsätt sojamjölk. Låt koka upp och späd ev till lagom soppkonsistens med vatten. Smaksätt med salt och peppar. 


Fler recept från Stefan Grynge

Rotsaksrakor och hemgjord vinbärssylt

Timjan- och pankostekt torskrygg

Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål

Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren

Torskrygg

Klassiska svenska grytor på Grynges vis

Grynge serverar vegetariskt från Italien

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål

Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren

Torskrygg

Klassiska svenska grytor på Grynges vis

Grynge serverar vegetariskt från Italien

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.

Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.

Dela artikeln:
Tags: matreceptstefan grynge

Se mer nyheter från din stad:

  • Debatt
  • Essunga
  • Falköping
  • Götene
  • Grästorp
  • Gullspång
  • Hjo
  • Karlsborg
  • Lidköping
  • Mariestad
  • Nyheter
  • Skara
  • Skaraborgs- och riksnyheter
  • Skövde
  • Tibro
  • Tidaholm
  • Töreboda
  • Väder
  • Vara

Mest läst:

© 2020 Skaraborgs Nyheter

No Result
View All Result
  • Skaraborgs Nyheter
    • Falköping
    • Gullspång
    • Lidköping
    • Mariestad
    • Skara
    • Skövde
    • Tibro
    • Vara
    • Nyheter som berör hela Skaraborg
  • Om oss
  • Kontakta oss

© 2020 Skaraborgs Nyheter

Skip to content
Open toolbar Tillgänglighet

Tillgänglighet

  • Öka textstorlekÖka textstorlek
  • Minska textstorlekMinska textstorlek
  • GråskalaGråskala
  • Hög kontrastHög kontrast
  • Negativ kontrastNegativ kontrast
  • Ljus bakgrundLjus bakgrund
  • LänkunderstrykningLänkunderstrykning
  • Läsbart typsnittLäsbart typsnitt
  • Reset Reset