Kronprinsessan Victoria inbjuden till utställning om bokens historia i Skara

Foto: Christian Svensson - Arkiv

Skara kommun planerar att öppna Sveriges första lek- och läruställning om bokens historia i gamla biblioteket i Skara. Invigning planeras i början av 2021.

Kulturstaden Skara bär på en 1000-årig historia. Här gömmer sig bland annat Sveriges äldsta bok från 1150-talet och andra unika bokskatter som väntar på uppmärksamhet. Med satsningen som har boken i fokus kommer man fylla 420 kvadratmeter med liv och ett lekande lärande.

– Vi längtar efter dagen då vi kan öppna upp portarna till detta sagolika och kreativa hus med all bokhistoria, säger Åsa Veghed, kulturchef i Skara kommun.

Man har hämtat inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg. Syftet är att man man ska kunna lära sig mer om skrift- och bokhistoria och att väcka barns nyfikenhet.

Det kommer att finnas en rundtur i boktryckarkonsten, man klurar på runstenens hemlighet och har möjlighet att leka skola som förr i tiden. Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel.

Besökarna kommer att kunna vandra genom olika tidsepoker såsom medeltiden, proggens glada 70-tal och jugendåren bland annat.

Skara stifts biskop och kronprinsessan Victoria med familj är inbjudna

Som en del av invigningen kommer Skara stifts biskop Åke Bonnier att infinna sig och kulturchefen hoppas även på kungligt besök då kronprinsessan Victoria med familj är inbjudna att fira invigningen.