Snart rinner säsongen ut i sanden för Skara Sommarland

skarasommarland2020-foto-christian-svensson
Foto: Christian Svensson

När regeringen införde ett maxtak om 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillstånd, innebar det att Skara Sommarland inte kunde öppna.

Parken har vädjat om att få öppna på ett omsorgsfullt sätt, med begränsat antal gäster i den 400 000 kvadratmeter stora utomhusparken, där man också visat att man kan följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Än så länge har det varit tyst från regeringens sida och kommer inget besked senast torsdag den 18 juni blir Skara Sommarland tvungna att stänga ner parken för hela året.

En vanlig sommar sysselsätter Skara Sommarland omkring 550 säsongsanställda ungdomar, välkomnar 300 000 gäster och omsätter drygt 110 miljoner kronor. Men i år ser det inte ut att bli vare sig några arbetstillfällen eller säkra sommarnöjen för badsugna barnfamiljer. På grund av att Skara Sommarland, till skillnad från andra äventyrsbad eller temaparker, bedöms som tillståndspliktigt enligt ordningslagen medför regeringens maxgräns på 50 personer att man alltså inte får ta in fler än 50 personer i hela parken.

Skara Sommarland tycker detta är konstigt och lyfter det i sitt pressmeddelande då de har över 400 000 kvadratmeter utomhusyta och trots att parken har visat att man kan följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer med hygien och distanshållning överallt. Trots idoga försök till dialog med myndigheter och beslutsfattare, kommer inget besked. Och snart är det för sent.

–Vi behöver tre veckor på oss för att utbilda vår säsongspersonal samt fylla och värma poolerna innan vi kan slå upp portarna helt. Får vi inget besked om öppning innan torsdagen den 18 juni har vi inget annat val än att ge upp säsongen 2020 och tvingas stänga vår verksamhet för resten av året, säger Janne Nilsson, Skara Sommarlands vd.

550 arbetstillfällen för regionen berörs

I två dagar till kan man invänta ett besked från regeringen. Efter det rinner hela säsongen ut i sanden tillsammans med 550 arbetstillfällen för regionen, då man tvingas stänga ner hela verksamheten för resten av året.