Storbrand bröt ut på Valhallagatan i Skara

storbrand_skara
Foto: Christian Svensson

Vid 05.20-tiden på onsdagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans åter igen till Valhallagatan i Skara.

Man larmades om en fullt utvecklad brand i samma hus som det under tisdagen larmades om en brand i. På tisdagen uppgav räddningstjänsten att man lokaliserat en mindre glödbrand som kunde släckas.

Vid 01-tiden natten till onsdagen ska någon ha känt röklukt och fastighetsägaren ska då ha kontrollerat detta men inte sett några tecken på en brand.

Under onsdagsmorgonen fick alltså räddningstjänsten larm om en fullt utvecklad brand i taket av flerfamiljshuset och brandförloppet blev mycket våldsamt och spred sig på taket. En eller flera lägenheter har även dessa brandhärjats.

Man har evakuerat ett 100-tal boende från det brandhärjade huset och i närliggande hus. Enligt polisen finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats i samband med branden. Polisen utreder händelsen som allmänfarlig vårdslöshet men uppger att ingen misstänkt finns i nuläget.

Vid 11-tiden på onsdagen brann det fortfarande i flerfamiljshusets takkonstruktion som är totalskadat.

Brandförloppet:

Klockan 16:21 den 21 april kom det in ett stort larm om brand i byggnad på Valhallagatan 11 och styrkor från Skara och Götene skickades till platsen. Man evakuerade de övre lägenheterna i huset, eftersom man efter letande hittade glödbranden på vinden. Räddningstjänsten släckte glödbranden och gick igenom hela vinden efteråt.

LÄS OM VÅR RAPPORTERING FRÅN FÖRSTA BRANDEN: https://www.skaraborgsnyheter.se/skara/stort-padrag-till-flerfamiljshus-i-skara/

Klockan 18.40 hade man släckt branden och kunde lämna över till fastighetsägaren. Räddningstjänsten lämnar alltid över om man anser att ägaren kan klara av det fortsatta arbetet, så är det vid alla händelser.

Klockan 22:30 var fastighetsägaren uppe på vinden och såg då ingenting ovanligt. 

Klockan 01.00 natten mot onsdag kom ett larm till SOS om röklukt i området. Ingen åtgärd eftersom det bara var svag röklukt, troligtvis från den släckta branden.

Klockan 05:18 kom det in ett larm om brand igen. Styrkor från Skara och Falköping tillkallades. Hela huset evakuerades tidigt, totalt 36 lägenheter. Den här typen av hus är byggda så att vinden ska kunna brinna av utan att drabba lägenheter under, men det får ju påverkan ändå. Sektionerna som skulle klara av att hålla branden till en del av huset höll inte, utan branden spred sig.

Klockan 10:30: Arbetet nu är att skydda lägenheterna under vinden. Det finns nu risk att branden kan ta sig till Valhallagtan 9. Räddningstjänsten har lagt skum på taket för att branden inte ska sprida sig dit. Många boende är givetvis påverkade. / Källa: Skara kommun

Uppdatering Kl 17.00

Räddningstjänsten bedömer att man kommer ha kvar personal vid platsen hela natten för bevakning av fastigheten då det fortfarande finns risk för spridning ner i lägenheterna genom ventilationen. Två lägenheter är totalt förstörda i det övre planet av fastigheten.

Försäkringsbolag och fastighetsägare har under dagen haft kontakt med de drabbade som inte får återvända till fastigheten för att försöka lösa tillfälligt boende. I de fall där det saknas försäkring har man kontakt med omsorgsförvaltningen i Skara kommun.