Allt fler husdjur i spåren av Corona-viruset

Fransk bulldog
Foto: Pexels

Fler jobbar hemifrån och fler passar på att skaffa husdjur. Det kan man utläsa av försäljningen av hund- och kattförsäkringar, som ökat mycket kraftigt.

Hos försäkringsbolaget Folksam har försäljningen av hundförsäkringar ökat med 15 procent, jämfört med samma period förra året. Antalet sålda kattförsäkringar är ännu högre – ökningen är på 30 procent.

– Det finns definitivt en corona-effekt och vi kommer troligen att se en ännu större ökning under sommarsemestern eftersom många tillbringar den hemma. Då finns det möjlighet att ta hand om en hundvalp eller kattunge, säger Jan Lindblom, erbjudandeansvarig för Folksams Djurförsäkringar.

Hundvalp
Foto: Pexels

Man tror att det är hemarbete under corona-pandemin som är orsaken, då många som tidigare har funderat på valp eller kattunge att nu göra slag i saken. Eftersom valpar behöver tillsyn ett antal veckor innan de kan lämnas själva en längre stund har många tyckt att det tajmar bra att skaffa hund i samband med att matte eller husse jobbat hemifrån.

Även om kattungar inte behöver hållas under uppsikt i lika stor utsträckning är det förstås praktiskt att vara hemma och ha koll när den nya lilla familjemedlemmen stegvis vänjer sig vid sitt nya hem.

De hundraser som är mest populära är blandras, labrador retriever och fransk bulldog. Bland katterna är huskatt, ragdoll och Maine Coon mest populära.

Hundar
Foto: Pexels

De populäraste hundraserna att teckna försäkring för under 2020

1. Blandras
2. Labrador retriever
3. Fransk bulldog
4. Jämthund
5. Schäfer
6. Border collie

De populäraste kattraserna att teckna försäkring för under 2020

1. Huskatt
2. Ragdoll
3. Maine Coon
4. Sibirisk katt
5. Norsk Skogkatt
6. Birma