Den förväntade getingsommaren kom av sig – istället kom myrorna

Myra och geting - montage.
Montage. Foto: Pexels

Man brukar säga att vartannat år brukar bli en getingsommar men företaget Anticimex saneringar av getingar varit betydligt färre än väntat. Däremot verkar myrorna trivas extra bra i år – allt från besök av sötsugna svartmyror till hästmyrangrepp på våra hus har ökat.

Anticimex statistik över getingsaneringar visar att det vartannat år brukar bli fler getingar med dubbelt så många saneringar som året innan. Sommaren 2020 väntades bli en getingsommar, men så här långt följer getingarna inte det mönstret. Efter midsommar, när aktiviteten brukar börja trappa upp, hände i år nästan ingenting.

Väderförhållanden, tillgång till föda, boplatser och sjukdomar är några faktorer som kan påverka getingarnas närvaro. Troligtvis har väderförhållandena under vintern och våren gjort att det blivit färre getingar än väntat.

– Trenden och cykeln verkar rubbas rejält i år, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex. Vi vet ännu inte exakt varför men troligtvis har faktorerna för drottningarnas expansion inte varit optimala. Dom kan ha påverkats av en varmare vinter och en tidig vår i stora delar av landet. Vi är förvånade, men behåller vår beredskap för att kunna hjälpa till om det blir mer problem med getingar senare i sommar.

Sommaren är inte över och det finns redan etablerade getingbon som har alla förutsättningar att frodas. Genom att ta till några enkla knep under sommaren kan man undvika att getingarna stör oss människor, även om man inte getingsäkrat sitt hem på vår och försommaren.

– Getingarna lockas framförallt till vår mat när vi sitter ute och äter, säger Håkan Kjellberg. Täck över kött och söta rätter eller placera något gott som lockar bort getingarna en bra bit från där ni håller till.

Myrornas år i år

När getingarna har varit färre verkar istället aktiviteten av myror ha ökat runtom i landet. Antalet inkommande ärenden om myror har i sommar varit fler än vanligt hos Anticimex. Svartmyran tar sig oftast in i våra hem på våren, men finns det god tillgång till föda stannar de gärna även under sommaren.

– Svartmyror är inte farliga men kan skapa obehag när de är många i ens hem, säger Håkan Kjellberg. För att bli av med dem gäller det att hålla rent från mat samt torka bort de doftspår som de lämnar efter sig och som lockar till sig fler myror.

Anticimex har även fått in flera fall av träskademyror under sommaren, bland annat hästmyran. Det är den största myran i Sverige och kan orsaka problem när de bygger sina bon i trä.

– Man ska alltid vara vaksam om man ser hästmyror inomhus eftersom de kan bygga bo i huset, säger Håkan Kjellberg. Ett angrepp av hästmyror kan försvaga husets konstruktion och därav säkerheten för oss människor.