Dessa fick Skövde kommuns årliga kulturstipendium

Skövde kommun flagga
Foto: Roderick Hristov

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att dela ut årets kulturstipendium till två författare. En har skrivit om en kriminalinspektör som löser fall med grova brott i Skövde och en har skrivit om en underliggande ojämlikhetskris som Coronapandemin blottat.

Författarna som fått priset är Rasmus Landström och Maria Richardsson. Årets honorärstipendium har delats ut till Rune Lindström som sedan 1972 driver Galleri Lucifer i Rosa huset i Skövde.

Kultur- och fritidsnämnden i Skövde kommun delar årligen ut två kulturstipendier till aktiva kulturutövare med stark anknytning till kommunen och ett honorärstipendium till någon inom kulturen som under lång tid verkat för utveckling och upprätthållande av kulturella världen.

– I år har vi haft ett bra urval med många nominerade, vilket varit väldigt roligt, konstaterar Petter Fahlström (L) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Beslutet om årets stipendiater var enigt efter diskussioner i nämnden. 

Möt årets kulturstipendiat – Maria Richardsson


Maria Richardsson är författare till ungdomsromanerna “Den blomstertid nu kommer” och “Allt blir återfött”. Ljudboken av “Den blomstertid nu kommer” blev nominerad i Storytel Awards 2021 (Storytel Awards är Sveriges största ljudbokspris) i kategori ungdom. Hon har även skrivit deckarna “Våroffer” och “Gryningsdåd” om Lena Borell som är kriminalinspektör på grova brott i Skövde. Just nu skriver hon på sin tredje Skövdedeckare.

-Maria är en författare som tar Skövde ut i Sverige och även belyser viktiga ämnen för ungdomar så som psykisk ohälsa, missbruk och övergrepp, säger Petter Fahlström.

Möt årets kulturstipendiat – Rasmus Landström

Den andra stipendiaten, Rasmus Landström, är uppvuxen i Lerdala och flyttade nyligen tillbaka till Skövde. Han arbetar som litteraturkritiker för bland annat Aftonbladet och under pandemiåret 2020 skrev han två böcker,  “Coronateserna” och “Arbetslitteraturens återkomst”.

I den första boken “Coronateserna” skriver han om hur vi skulle kunna lösa den underliggande ojämlikhetskris som Coronapandemin blottat. Men det är också en essäistisk bok som handlade om tillvaron med tre barn i en liten by under nedstängningen.

-Det är en väl värdig mottagare till kulturstipendiet som kommit hem till Skövde. Han har också belyst ett viktigt ämne med Corona pandemins påverkan på våra liv, säger Petter Fahlström.

Årets honorärstipendium tilldelas Rune Lindström
Årets honorärstipendium tilldelas Rune Lindström som driver Galleri Lucifer i Rosa huset i Skövde sedan 1972. Många konstnärer som idag är kända över hela landet har haft sina tidiga utställningar där.

– Hans kunskaper om samtidskonst och konst från vår tids måleri och skulptur är imponerande och det är en stor resurs för kommunen att ha Galleri Lucifers utställningsverksamhet i staden, säger Petter Fahlström.

Kulturstipendiet är på 10.000 kronor var och Honorärstipendiaten får en gåva i samband med utmärkelsen. Prisutdelningen kommer att ske utan publik senare i sommar.

Frågor till Petter Fahlström (L) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Har du själv läst någon av böckerna som är skrivna av författarna?
-Nej, jag har själv inte läst någon av författarna, än. Personligen gillgar jag deckare och ser fram emot att läsa om Maria Richardssons kriminalinspektör Lena Borell på grova brott i Skövde men också Rasmus Landström Coronateserna om hur coronapandemin kan ha påverkat samhället.

Skulle ni kunna ändra er angående en publikfri prisutdelning om läget ändras?
-Självklart hade det roligaste och mest självklara varit att dela ut stipendierna inför publik. Vi ser dock detta inte som möjligt i år men ges chansen tar vi den.

Vad är ditt bästa tips för att njuta av kultur kostnadsfritt i Skövde en solig dag?
-Det finns massor av kultur att ta del av i Skövde men jag skulle vilja slå ett extra slag för appen “Skövde Streetmuseum”. Ett perfekt sätt att upptäcka Skövde samtidigt som man får motion och som finns tillgänglig dygnet runt oavsett tid, väder och är helt gratis.

Här laddar du ner Skövde streetmuseum-appen

Om du har en iPhone gör du det i App Store annars gör du det i Google Play om du har en Androidtelefon.