Livsmedelsverket har tagit nästa steg i processen att möjliggöra för jägare att sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner, butiker och restauranger.
Ett nationellt förslag om nya regler har anmälts till EU. Det syftar till att underlätta försäljningen och öka tillgången till vildsvinskött för konsumenter. Svenska Jägareförbundet arbetar aktivt för att ge jägare möjligheten att sälja sitt vildsvinskött på ett småskaligt sätt. Det är en del av en större insats för att få mer vildsvinskött in i livsmedelskedjan.
De föreslagna reglerna innefattar bland annat att specialutbildade jägare ska kunna sälja vildsvin direkt till konsumenter efter att ha genomgått vissa utbildningar och utfört nödvändiga provtagningar av köttet. Dessutom ska alla jägare kunna leverera vildsvin direkt till verksamheter som butiker och restauranger, vilka i sin tur behöver anmäla denna typ av verksamhet till sina lokala kontrollmyndigheter.
Förslaget är nu under granskning av EU-kommissionen och andra medlemsstater, vilka har tre månader på sig att ge synpunkter. Under denna tid får de nationella föreskrifterna inte antas. Livsmedelsverket arbetar parallellt med att förbereda stödmaterial och vägledningar för de olika aktörerna som berörs av de nya reglerna.