Här finns sommarjobben enligt Arbetsförmedlingen

arbete kontor
Foto: Pexels

Det är tydligt att coronapandemin har minskat antalet sommarjobb. Men det finns vissa branscher där det finns mycket jobb att söka.

Coronapandemin har påverkat arbetsmarknaden kraftigt. Arbetslösheten ökar snabbare än på länge och många har permitterats eller varslats från sina jobb, rapporterar Arbetsförmedlingen.

Därför är det också självklart att sommarjobben drabbas. Redan i april månad var det hälften så många utannonserade sommarjobb jämfört med samma månad i fjol.

— Det råder dock en stor osäkerhet kring statistiken på grund av krisen. Det är långt ifrån säkert att alla de tjänster som annonserats blir tillsatta, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Tydlig nedgång i branscher där varslen varit stora

Särskilt tydlig är nedgången i de branscher där också varslen varit stora, som inom hotell- och restaurang och turism. Nedgången syns även i andra branscher.

Hög efterfrågan på personal inom vård och omsorg

— Det finns en klar övervikt av sommarjobb för exempelvis undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden. Äldreomsorgen och vården står aldrig still och personalen som arbetar nu behöver semester, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

De vanligaste yrken bland hittills anmälda sommarjobb

1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl.

2. Vårdbiträden

3. Vårdare, boendestödjare

4. Restaurang- och köksbiträden m.fl. (De flesta tjänster registrerades innan corornakrisen och avspeglar förmodligen inte verkligheten.)

5. Personliga assistenter