Jobbträngsel ökar covid-19-smittan

arbete kontor
Foto: Pexels

Smittspridningen sker främst bland personer i yrkesverksam ålder. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg varnar för att smittan ofta sprids på arbetsplatser och att man bör fortsätta vara försiktig.

Smittskydd Västra Götaland konstaterar i sin veckorapport att Västra Götaland fick 537 nya fall av covid-19 under vecka 41, vilket är den högsta siffran sedan i mitten av augusti. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vill särskilt uppmärksamma att en stor del av smittspridningen är relaterad till arbetsplatser och afterwork-träffar.

– Man glömmer hur viktigt det är att hålla avstånd och sätter sig trångt både på möten och i fikarum. Vi kan se att det är ett vanligt sätt som smitta sprids. Det är mycket viktigt att alltid hålla avstånd när vi kan, säger han.

20-29-åringar står för en tredjedel av alla nya fall

I åldersgruppen 70 år och äldre har antalet fall legat på en stabilt låg nivå de senaste månaderna, men högst incidens ser man i åldersgruppen 20 – 29 år.

– Viruset sprids på många sätt, inte minst på fester och andra i sociala sammanhang. Jag tänker också på det kommande höstlovet. Det gäller att umgås i liten skala och vara noga med att hålla avstånd när vi går på kalas och andra tillställningar, säger Thomas Wahlberg.

Fler fall kräver sjukhusvård

Man menar på att det är lätt att tro att när siffran för antalet personer som behöver sjukhusvård är så låg och stabil att det är samma trettiotalet personer som är inlagda. Men i själva verket är det nya personer som byts ut hela tiden.

Dela artikeln: