Romansbedrägerier ökar i Västsverige

Romantiskt par
Foto: Pexels

Även om anmälningar av bedrägeribrott minskar i Västsverige är det en underkategori som ökar – romansbedrägerierna.

Det är ofta internationella romansbedrägerier som inleds med en kontakt via nätet, till exempel på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

Typfallet är en engelsktalande man som befinner sig utomlands, till exempel militär, berättar Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst. Men det är både män och kvinnor som kan drabbas.

– Kontakten kan pågå länge, ibland i över ett år, innan det uppstår en fråga om att föra över pengar för något akut behov. Men i det typiska romansbedrägeriet har parterna aldrig träffats i verkliga livet.

En kvinna som drabbats i Skövde har smickrats av en man som utgett sig för att vara kapten på en båt. Över tid så har man byggt upp ett förtroende, även om man inte ens har sett varandra via webbkamera.

I början handlar det om mindre belopp som snart ökar i omfång och frekvens. Har man en gång fört över pengar till mottagaren blir motståndet mindre till nästa tillfälle. Ibland är det till och med så att det långt efter en avslutad relation, som nya bedrägerier kan uppstå när den drabbade erbjuds hjälp att få tillbaka sina pengar – mot en avgift, vilket också är en bluff.

Med fallet med kvinnan i Skövde överfördes belopp för över 12.000 kr innan en nära släkting upptäckte att något inte var som det skulle.

För aldrig över pengar

Brottsförebyggaren Anna-Karin Kjellgren har ett viktigt råd: För aldrig över pengar på uppmaning av någon du aldrig träffat.

– Och att alltid anmäla bedrägeriet till polisen. Den som drabbas är inte ensam. Det är fler som råkar ut för detta, säger hon.

Polisens statistik över anmälda bedrägeribrott i region Väst visar en markant minskning (- 7 procent) hittills under 2020 samtidigt som fler brott redovisas från polisen till åklagare (+ 12 procent). Men internationella romansbedrägerier är en brottskategori som tvärtom ökar. Förra året fick polisen i region Väst in 43 anmälningar på hela året, hittills i år har redan 49 anmälningar upprättats.

Dela artikeln: