Skaraborgs Nyheter testar Dji Mavic Mini

Foto: Christian Svensson

Skaraborgs Nyheter har fått låna en Dji Mavic Mini för att testa. Det är en drönare som tenderar att kallas leksak och sannolikt kommer många som ser den också tro att det är en med sin nätta vikt på 249 gram.

I utfällt läge är drönaren inte större än en laptop – Foto: Christian Svensson
Ihopfälld är drönaren inte större än en mobil – Foto: Christian Svensson

Under vårat test har vi blivit positivt chockade! Den lilla drönaren kan filma i 2,7 K upplösning i 30 fps och ta riktigt fina bilder. Att den lilla drönaren marknadsförs som en flygande kamera är inte en slump.

Mavic Mini riktar in sig på hobbyfotografen som tidigare inte vågat köpa en drönare. En liten detalj är att drönaren inte kallas drönare i appen man flyger med. Vilket för den inbitna kan bli lite förvirrande. Man kopplar istället upp sig till “Camera”.

Att drönaren väger 249 gram är inte heller en slump. Det är nämligen ifrån 250 gram som de nya drönarreglerna om registrering och utbildning kommer att gälla. Men det kommer fortfarande finnas ett antal regler som man måste ta hänsyn till. Så som att man måste kunna se drönaren och inte flyga över 120 meter.

Det negativa är att med sin lätta vikt blir den också vindkänslig vilket man alltid måste ha i beräkning innan man styr iväg drönaren för äventyr.

Ett tips är att flyga mot vinden i start för att snabbt kunna vända och flyga med vinden hemåt om något skulle inträffa. Lyssna alltid på de inbyggda varningssystemen! Drönaren saknar sensorer både framåt/bakåt och åt sidorna som de större modellerna har vilket gör att den inte kommer stanna upp för träd eller byggnader.

Här ser vi en nackdel i att man marknadsför den som lättflugen. Man kan lätt bli övermodig om man flugit de större modellerna och i all hast tror att denna lilla maskin ska klara av samma saker.

Oredigerad testbild – Foto: Christian Svensson
Oredigerad testbild – Foto: Christian Svensson

Omdöme:

  • Mavic Mini kan köpas från 4300 kr och uppåt vilket är ett överkomligt pris om man jämför med de dyrare modellerna som kan ligga på runt 11000 kr och uppåt.
  • Mavic Mini är prisvärd med tanke på de funktioner man lyckats klämma in under skalet på maskinen.
  • Bildmässigt levererar den bra och skarpa bilder.
  • Nej detta är ingen leksak. Man ska ha koll på reglerna innan man flyger iväg.
  • Perfekt för att ha med på resor.

Mavic Mini Fakta:

Kamera: 12 MP 1/2,3 tums sensor.
Upplösning: 2,7k, 30 fps (1080 60 fps).
Mått: 13,5 x 8 cm (ihopfälld).
Vikt: 249 gram (inkl. batteri).
Uppkoppling: Wifi, gps
Batteritid: 30 min
Sensorer: Nedåt

Dela artikeln: