En omfattande polisinsats mot massagesalonger i Västsverige resulterade i att tre personer nu är anhållna misstänkta för grovt koppleri. Under lång tid och på olika platser har de misstänkta drivit massagesalonger där prostitution förekommer. Bland annat ska ett av tillslagen gjorts mot en salong i Skövde.
Polisinsatsen inleddes på tisdagen och slutfördes sent på kvällen. Insatsen leddes av den regionala Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.
Ett hundratal medarbetare från polisregion Väst deltog, bland annat ingripandepoliser, kriminaltekniker, hundförare och poliser från regionala insatsstyrkan.
Bakgrunden är underrättelser som polisen bearbetat under en längre tid. Misstankarna riktas mot flera massagesalonger som erbjudit sexuella tjänster under täckmanteln ”thaimassage”.
– Vi misstänker att det förekommit köp av sexuell tjänst bakom en fasad av legal massageverksamhet. De som drivit massagesalongerna i Västsverige misstänks därför för grovt koppleri, säger Magnus Dahl, spaningsledare vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.
I samband med polisinsatsen hämtades en man och två kvinnor till förhör. De anhölls senare efter åklagarbeslut, misstänkta för grovt koppleri. Vid tillslagen identifierades också ett stort antal brottsoffer som kunde knytas till koppleriverksamheten vid massagesalongerna.
– Det rör sig om utsatta kvinnor som befunnit sig i en svår situation i verksamheter där någon misstänks tjäna pengar på handeln med sexuella tjänster. Just utsattheten är stor i de här fallen, då det är den som driver massagesalongen som har kontrollen och kanske också är den som bokar kunderna. Då är det svårt för kvinnorna att dra sig ur, säger Magnus Dahl.
Vid polisinsatsen samverkade polisen med flera aktörer för att erbjuda brottoffren stöd, bland annat med regionkoordinatorer som arbetar på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten med inriktning mot omhändertagandet av brottsoffer. Socialtjänsten deltog också.
Plattformen Civila Sverige mot människohandel, i det här fallet Frälsningsarmén, bidrog med praktisk hjälp kring omhändertagandet av brottsoffren.
– Det är ett utbrett problem att sexuella tjänster erbjuds på massagesalonger, och polisen är i behov av information från allmänheten för att få kännedom om var det sker för att effektivt kunna rikta resurser rätt och arbeta mot den här problematiken, säger Sara Svensson, gruppchef för människohandelsgruppen vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.
Utredningen fortsätter nu med bland annat fler förhör och analys av de beslag som gjordes under insatsen.
Förhoppningen är också att polisinsatsen kan underlätta för dem som driver seriös massageverksamhet.
– Handeln med sexuella tjänster bakom stängda dörrar kan spilla över på branschen som får en negativ stämpel. Därför är det viktigt att poängtera att brottsmisstankarna endast riktas mot enstaka massagesalonger, det vill säga den verksamhet där vi har uppgifter om att sexhandel pågår, säger Magnus Dahl.
Fakta om koppleri och köp av sexuell tjänst
- Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri.
- Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.
- Straffet är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst två år och högst tio år.
- 1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.
- Den som förmår ett barn som ännu inte fyllt arton år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år.