Knistad Herrgårds nya lantkoncept har lanserats

Knistad Herrgård
Foto: Roderick Hristov

Knistad Herrgård har under flera år utvecklat och planerat för att ta nästa steg och göra Knistad till en resort och destination att räkna med.

Knistad Herrgårds huvudbyggnad är från 1700-talet och blev restaurerad 1910. I anslutning till huvudbyggnaden ligger fyra flyglar som återskapats enligt ursprunget. Herrgårdens äldsta delar har anor från 1300-talet.

Men nu är det dags att fylla byggnaderna med ett nytt konceptet med en lantlig restaurang och med råvaror från näraliggande områden, men det är bara början.

Skickat iväg personalen på inspirationsresor

Flera gånger har medarbetare från Knistad besökt lantliga hotell i England för att hämta inspiration. Inför projekteringen av SPA-anläggningen gjordes ett gediget arbete och det mynnade ut i ett helhetskoncept som bygger på lantlig njutning.

För många kan det ses som ganska självklart att det skall vara en lantlig, hållbar och närodlad upplevelse på Knistad Herrgård. För flera hundra år tillbaka var det en självförsörjande gård och nu är det på väg tillbaka till det igen, säger Dan “Patron” Persson som är ägare av herrgården.

30-50 nya tomter, vilthägn och SPA

I Knistad Herrgårds utvecklingsplan ingår exploatering av mark som skapar året-runt-boende. Nästa fas är ett nytt område som går under namnet Björnåsen som räknas bli 30-50 tomter. Andra nyheter är för att allt tillsammans skall utmynna i en lantlig helhetsupplevelse är:

  • En stor köksträdgård som skall försörja den nya restaurangen med grönt.
  • Ett SPA i ny fastighet på ca 1.000 kvadratmeter.
  • Ett vilthägn med hjortar och mufflon.

Efter att Knistad Herrgård drabbades hårt av covid-19 bestämde sig medarbetarna och ägarna att allt skall genomföras fast på ett annorlunda vis och med lite längre perspektiv.

Har ni förberett detta länge?
-Redan i mitten av mars började personalen måla, tapetsera, köpa in möbler och skapa ett helt nytt restaurangkoncept samt skapa egen odling som påbörjades i liten skala, berättar Dan “Patron” Persson för Skaraborgs Nyheter.

Den första september öppnade det nya restaurangkonceptet, med vad Dan Persson beskriver som rätter som har smaker som man känner igen, men tillagade med en tvist. Allt utgår från råvaror till stor del hämtas från gårdar i Knistads närhet.