Skövdebostäders Ekedal fick pris för Årets bästa bygge

Ekedal ungdomsboende i Skövde
Foto: Roderick Hristov

Ekedal, Skövdebostäders 150 lägenheter för unga, har tilldelats priset som Årets bästa bygge. Utmärkelsen ges ut av Sveriges allmännytta för att belöna innovativ nyproduktion.

De andra två finalisterna var Backåkra i Stockholm och Arken i Växjö. Priset delades ut på Fastighetsutvecklingsdagen, som hölls digitalt den 31 augusti. Till grund ligger både en jurys bedömning och en omröstning bland konferensdeltagarna. Det är endast projekt som är slutförda 2018 och 2019 kunde delta i tävlingen.

– Det är verkligen hedrande att Ekedal får den här utmärkelsen. Projektets målsättning har varit att bygga till hyror som ungdomar har råd med, utan att göra avkall på kvaliteten. Vi vill bidra till att unga kommer in på bostadsmarknaden och bor kvar i Skövde, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder.

Prisbelönt sedan tidigare

Totalentreprenör för Ekedal är Asplunds bygg. Området består framförallt av mindre lägenheter och hyresgästerna måste vara under 30 år för att skriva kontrakt. Intresset för projektet har varit stort – både nationellt och internationellt – och det är inte första gången som Ekedal vinner priser:

– Vi har tidigare fått utmärkelsen Årets samhällsbyggare och dessutom varit finalist till European Housing Award för Ekedal. Sedan märker vi själva av ett stort intresse från branschen. Innan coronapandemin hade vi till exempel många studiebesök. Att bygga prisvärda bostäder till unga är en utmaning som många städer delar och Ekedal visar att det är möjligt, säger Lina Eklund Svensson, marknadschef på Skövdebostäder.

Juryns kommentar:

Målgruppsanpassat med kontrakt anpassat mot målgruppen ungdom – känns efterlängtat! Innovationen ligger i att lyckas bygga med tydlig målgruppsanpassning och få nyproducerade lägenheter till en låg hyra.

Lägenheterna är bra i storlek, har balkong samt är bra balanserade. Man har även fått till bra ljusa och rymliga trapphus.

Dela artikeln: