Skövdes storklottrare “KNUT” döms till 220 timmars samhällstjänst

Graffiti
Genrefoto: Pexels.

Signaturen KNUT är något som Skövdeborna sett klottrat med graffitistil runt om hela staden. Åtal har väckts och mannen som är född 1997 har nu dömts till samhällstjänst och skadestånd.

Bakgrund

Brottsligheten upphörde när en polispatrull av en slump upptäckte en man som var i färd med att klottra på en fastighet på Mariestadsvägen i Skövde natten till den 1 maj 2020. Mannen som greps visade sig vara upphovsmannen till ”KNUT”-signaturen som sprayats på väggar och fastigheter i Skövde. En signatur kallas i graffitisammanhang kallar för ”tag”.

Eftersom man noterat att taggen KNUT förekommit på så många olika ställen runt om i staden, gjordes en husrannsakan i mannens bostad.

Hittade massor med bevismaterial hemma hos mannen

Hemma hos mannen hittade man stora mängder sprayburkar, skissblock, en iPad och mobil med videofilmer där man ser mannen klottra.

Mannen hade också rekat områden där han tänkt att spraya sin tag.

Den dömde mannen har uppgett att han har alltid varit intresserad av att rita. Han började intressera sig för klotter och blev fascinerad av hur man vågade och en kompis hjälpte honom att bli introducerad i den kulturen.

När kompisen flyttade fortsatte han själv i ett bostadsområde i Skövde där han trodde att det var lagligt eftersom det ligger väldigt avskilt i skogen och där fanns redan en massa klotter. Men sen blev det en kick att göra det på olagliga ställen.

Döms för grov skadegörelse

Tingsrätten har gjort bedömningen att det är det stora antalet gärningar som ger systematiken och ett sammanlagt högt belopp, som är betydande. Det medför att den åtalade ska dömas för grov skadegörelse i ett fall under perioden 2018-01-01 – 2019- 06-10.

Minimistraffet för grov skadegörelse är fängelse sex månader. Men eftersom tidperioden varit lång och det har medfört skador till betydande belopp motsvarar straffvärdet fängelse tio månader.

Men eftersom mannen under en del av gärningarna varit under 21 år gammal och inte tidigare dömts för något brott och lever under ordnade förhållande med bostad och arbete och att brottsligheten inte är av sådan art att påföljden måste bli fängelse döms han till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Måste betala skadestånd

Utöver detta ska han betala skadestånd till de fastighetsägare och Skövde kommun där man kunnat påvisa att det är han som klottrat.

Arla Foods: 6.535 kr
Skövde kommun: 69.323 kr
Försvarsmakten: 20.748 kr
Fastighet på Petter Heléns gata AB: 2.985 kr
Telia Company AB: 16.365 kr
Trafikverket 2.999 kr

Dela artikeln: