Tre åtalas för bilbränderna i Södra Ryd – här är listan på alla bränder

Foto: Christian Svensson - Arkiv

Tre personer, samtliga födda 2003 åtalas nu för bilbränderna i Södra Ryd. Det är en lång stämningsansökan med höga skadeståndskrav som väntar om de befinns skyldiga.

Eftersom det är så många händelser har vi valt att redogöra för samtliga åtalspunkter. Rättegången beräknas ta sex dagar i anspråk. Samtliga åtalade har inte varit med på alla händelser enligt åklagaren.

1 maj 2020, Timmervägen

Grov skadegörelse – anlagt brand i en personbil med följd att bilen och
en annan bil parkerad intill denna brandskadades. Branden orsakade skador på bilarna för ca 445.000 kr.

2 maj 2020, Stenelidsvägen

Mordbrand – anlagt brand i tre personbilar som var parkerad. Brottet utfördes genom att man dränkte torkpapper med motorbensin, placerade detta i vid bilarnas däck/hjulhus, alternativt att man hällde motorbensin kring bilarnas däck/hjulhus och sedan tände eld på det. Skadorna beräknas för ca 303.000 kr.

2 maj 2020, Stockvägen

Grov mordbrand – anlagt brand i två personbilar på samma sätt som ovan. Två bilar totalförstördes och en bil brandskadades. Branden spred sig till fasaden och takkonstruktionen på närliggande fastighet. Skador för ca 318.000 kr.

2 maj, 2020, Spånvägen

Mordbrand – anlagt brand i två personbilar som var parkerade. Två bilar totalförstördes och en bil brandskadades, vilket orsakades skador på bilar
till ett totalt värde om ca 272.000 kr.

3 maj, Barkvägen

Mordbrand – männen misstänks för att ha anlagt en brand i en husbil parkerad vid Barkvägen, bland annat genom att man hällde ut motorbensin över husbilens front och sedan tände eld. Skador för ca 226.000 kr.

3 maj, Spånvägen

Mordbrand – anlagt brand i en personbil som var parkerad. En bil blev totalförstörd och en annan bil brandskadades, totalt orsakades skador på fordon till ett värde om ca 174.000 kr.

4 maj, Fredriksbergsvägen

Försök till mordbrand – försöke anlägga en brand i en husbil, men hindrades av en tillfällighet då nattvandrare gick förbi.

5 maj, Näverstigen

Mordbrand – anlagt en brand i en personbil parkerad med fronten mot en
garagevägg genom att man hällt tändvätska på den.

Den antända bilen totalförstördes och en bil som var parkerad intill brandskadades. Branden spred sig också till den närliggande garagebyggnaden, då sex bilar som var parkerade i den också brandskadades. Totalt orsakades skador på bilar och garage till ett värde om ca 668.000 kr.

8 maj, Mjölmossevägen

Grov skadegörelse – två av männen åtalas för att ha anlagt branden i en skåpbil med följd att skåpbilen och en bil parkerad intill denna brandskadades. Skador för ca 310.000 kr.

9 maj, Timmervägen

Grov skadegörelse – anlagt brand i en personbil med skador för ca 205.000 kr.

Dela artikeln: